VOORTHUIZEN - De nieuwbouwwijk Holzenbosch die vanaf 2015 gebouwd gaat worden aan de zuidkant van Voorthuizen moet vooral een dorps en duurzaam karakter krijgen. In de eerste fase van deze wijk, met in totaal 368 woningen, is ruimte voor veel groen en water, terwijl de relatief smalle wegen kronkelen. ,,De wijk moet geen experiment worden, maar we willen wel een flinke stap vooruit zetten met duurzame ideeën."
Dat zegt wethouder Gerrit Tijmensen bij de toelichting van de eerste concrete plannen voor de wijk, waarvoor medio volgend jaar het bestemmingsplan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Holzenbosch ligt ten zuiden van de Wikselaarseweg en ten oosten van de Baron van Nagellstraat.
Tijmensen: ,,In de wijk is ruimte voor met name grondgebonden woningen in diverse prijsklassen. Ongeveer 32 procent van de woningen valt onder de categorie sociale huur en koop, 36 procent zit qua prijs in de middenklasse en nog eens 32 procent in de dure sector. Daarbij hebben we de diverse woningtypen gemixt door de wijk." Holzenbosch wordt ontwikkeld door de gemeente, bouwbedrijf Schoonderbeek uit Amersfoort en Woningstichting Barneveld, die alledrie grond in eigendom hebben.

Het dorpse karakter komt volgens de wethouder tot uiting door kronkelende wegen, erfjes en veel groen. ,,We willen vooral langgerekte straten voorkomen."
Vorig jaar werd duidelijk dat met name het duurzame aspect in deze wijk tot uiting moet komen. Een landschapsarchitect schetste aanvankelijk plannen met onder meer hoogteverschillen, luchtstromen, waterpoelen en een autoluwe wijk. ,,Bepaalde elementen daaruit hebben we nu meegenomen, waarbij we toch vooral ook naar de praktische invulling hebben gekeken. Hoogteverschillen bijvoorbeeld zitten er nu niet in, omdat daarmee eventuele toekomstige ontwikkelingen worden uitgesloten. En echt autoluw willen we de wijk ook niet maken."
Duurzaamheid uit zich volgens Tijmensen dan ook vooral door extra geïsoleerde woningen, materiaalgebruik, smalle wegen, parkeerplaatsen met betontegels waar gras doorheen groeit en vooral groen- en wateraccenten, zoals wadi's, waarmee het water zo lang mogelijk in de wijk moet worden gehouden. ,,Voor het gehele plan hebben we inspiratie opgedaan in onder meer de Amersfoortse wijk Vathorst en Leusden."

Opvallende plannen zijn volgens Tijmensen ideeën over gezamenlijk gebruik en eigendom van groene veldjes tussen woningen in, zogeheten 'mandelige' percelen. ,,We denken dat daar belangstelling voor is. Het vergroot de sociale samenhang, bovendien scheelt het de gemeente in groenonderhoudskosten." Daarnaast biedt de gemeente de mogelijkheid aan bewoners om zelf hun woning te ontwikkelen, vergelijkbaar met het 'Bladel-concept' in Kootwijkerbroek. ,,Afhankelijk van de animo kunnen op deze manier naar mijn idee twee of drie blokken van elk zes woningen gerealiseerd worden. Omdat we zelf als gemeente delen grond in eigendom hebben, kunnen we dit in deze wijk realiseren." Aan de kant van de Baron van Nagellstraat is binnen de wijk ruimte voor onder meer winkels of dienstverlening en daarnaast appartementencomplexen. Ook de afgebrande boerderij Hulzenbosch valt binnen de nieuwe wijk. ,,Voor dit bouwwerk heeft ontwikkelaar Schoonderbeek nog steeds het plan er een pannenkoekenrestaurant van te maken", zegt de wethouder. ,,We staan daarnaast open voor eventuele initiatieven voor woongroepen met senioren."
Qua verkeersontsluiting loopt er straks vanaf een nieuw aan te leggen rotonde op de Baron van Nagellstraat één hoofdroute de wijk in. ,,Daarnaast creëren we aan de noordkant en de oostkant op twee plaatsen mogelijkheden voor bijvoorbeeld ambulances en brandweerwagens."

Aan de zuidwestkant van de nieuwe wijk, langs de Baron van Nagellstraat, liggen enkele boerderijen die inmiddels geen agrarische functie meer hebben. Dit deel blijft in het bestemmingsplan buitengebied liggen. Volgens de wethouder leidt dat in de toekomst niet tot mogelijke problemen op het gebied van geurhinder, mochten daar andere ontwikkelingen komen.
De verwachting is dat de bouw van Holzenbosch halverwege 2015 van start kan gaan. ,,We bouwen in verschillende fases en werken daarbij globaal van noord naar zuid", zegt Tijmensen. ,,Al zal één cluster aan de zuidkant, met overwegend duurdere woningen, ook vanaf de start ontwikkeld worden."
Naar gelang de verkoopsnelheid wordt fase 1 van Holzenbosch in zo'n vijf jaar volgebouwd. Daarna volgt fase twee, een even groot project ten oosten van fase één. ,,Op dit moment zien wij geen aanleiding af te zien van het tweede deel", aldus de wethouder.

Bij het opstellen van de plannen voor de nieuwe wijk is volgens Tijmensen geluisterd naar een klankbordgroep, waarin onder meer Plaatselijk Belang, de ondernemersvereniging en omwonenden vertegenwoordigd waren.

Het inspraakplan wordt vanavond toegelicht tijdens een bijeenkomst in dorpshuis 't Trefpunt in Voorthuizen. Daarbij wordt ook uiteengezet op welke manier omwonenden of belanghebbenden bezwaar kunnen aantekenen tegen de plannen. Het inspraakplan voor Holzenbosch ligt van 20 december tot en met 16 januari ter inzage. Deze bijeenkomst begint om 19.30 uur.

STROE - Burgemeester en wethouders van Barneveld gaan akkoord met het verzoek van Stichting Dierentehuis Levenslust om te verhuizen naar de Tolnegenweg in Stroe, langs de snelweg A1.

Eind januari maakte het asiel al bekend het voornemen te hebben naar deze locatie uit te wijken.

Levenslust is nu nog gevestigd aan de Schoonengweg aan de rand van Voorthuizen, op een locatie waar in de toekomst woningbouw plaatsvindt voor de nieuwe wijk Holzenbosch.

De gemeente gaat akkoord met de nieuwe locatie, die volgens het college aanvaardbaar is omdat de verwachting is dat hondengeblaf voor een groot deel zal wegvallen tegen het achtergrondlawaai van de snelweg.

,,Daarnaast is het terrein ruim genoeg om de bebouwing op ruime afstand van omliggende woningen te realiseren", aldus burgemeester en wethouders.

Met het college-akkoord komt er een einde aan een jarenlange zoektocht naar een geschikte nieuwe plek voor het asiel, waar jaarlijks ongeveer 150 honden en 300 katten worden opgevangen. Eind januari sprak de stichting de verwachting uit binnen maximaal anderhalf jaar te kunnen verhuizen.


VOORTHUIZEN - De nieuwe Voorthuizense wijk Holzenbosch kan de 'duurzaamste' wijk van de gemeente Barneveld worden, met een belangrijke rol voor natuur en gebruikmakend van bestaande factoren.

 

Door Wouter van Dijk

 

Dat stelt de Barneveldse landschapsarchitect Thomas Jansen. Hij is door de gemeente Barneveld, Woningstichting Barneveld en ontwikkelaar Schoonderbeek benaderd om de partijen te helpen duurzaamheidsambities op te stellen voor de nieuwe wijk. ,,In het kort komt het erop neer dat ik ideeën aandraag om de nieuwe wijk zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen", zegt Jansen. ,,Het belangrijkste daarbij is dat we zoveel mogelijk gebruik maken van bestaande factoren uit de omgeving. Zo kent het gebied een hoogteverschil en bepaalde luchtstromen vanaf de Veluwe naar het beekdal. Dat kun je zien als een soort 'natuurlijke airconditioning' van de wijk en daar kun je in de bouw rekening mee houden."

In de eerste workshop, deze week gehouden met de betrokken partijen, kwamen bijvoorbeeld mogelijkheden voor energiestromen in beeld. ,,Leggen we in de wijk gasleidingen aan of maken we gebruik van aardwarmte en zonne-energie, bijvoorbeeld. Dat levert voor de bewoners ook nog eens een lagere energierekening op."

In het straatbeeld kan duurzaamheid volgens Jansen naar voren komen door veel en vooral diverse beplanting, waterpoelen en bijvoorbeeld een autoluwe wijk. ,,Er zijn allerlei creatieve oplossingen om de auto zoveel mogelijk in het straatbeeld te beperken, zonder de toegankelijkheid te verkleinen. Ruimte is er wel voor veel groen, veel speelgelegenheid en andere activiteiten voor zowel kinderen als ouderen en mindervaliden. Zo ontstaat een natuurlijkere wijk, die direct invloed heeft op de gezondheid van de bewoners, dat is eerder wetenschappelijk aangetoond."

Het hoogteverschil in de wijk kan volgens de architect optimaal benut worden in zowel de waterhuishouding als de beplanting. ,,In de hoge delen vind je eiken en berken, in de lagere delen natte gebieden met stromend water en poelen."

Jansen benadrukt dat Holzenbosch wel een wijk voor iedereen moet zijn. ,,We zoeken niet een bepaald 'geitenwollensokkenimago', om het maar zo te zeggen."Voor de gemeente Barneveld is duurzaam Holzenbosch een proef, voor Jansen en partners is het niet de eerste wijk die op deze manier aandacht heeft gekregen. ,,Zo hebben we vergelijkbaar werk geleverd in Uden-noord en het Geerpark in Vlijmen."

Jansen komt naar verwachting voor de zomervakantie met de ambitie van de drie partijen die samen Holzenbosch ontwikkelen. Die partijen bepalen vervolgens in hoeverre de wijk ook daadwerkelijk duurzaam wordt. Directeur Arjen Jongstra van Woningstichting Barneveld: ,,Voor alle duidelijkheid, het gaat in dit stadium vooral om een brainstormsessie om te bekijken wat we op het gebied van duurzaamheid in deze nieuwe wijk zouden kunnen. We zijn nog in een heel vroeg stadium en het is daarom nog moeilijk te zeggen wat we uiteindelijk wel gaan doen en wat niet." In de wijk Holzenbosch worden vanaf 2015 zo'n 325 woningen gebouwd.

 

VOORTHUIZEN - Het is niet verstandig de ontsluiting van de nieuwe Voorthuizense wijk Holzenbosch te realiseren met een weg die de nieuwe wijk doorkruist. Dat stelde raadslid Aat Barendregt (Pro’98) donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied.

,,Wat ons betreft zou die weg beter ten zuiden van de nieuwe deelwijk kunnen liggen”, zei Barendregt. ,,Zo houden we de wijk zelf rustiger en is er meer ruimte voor speelse verkaveling.”

Barendregt reageerde daarmee op het Masterplan Holzenbosch, dat in december door het college is vastgesteld en globaal de plannen weergeeft voor de nieuwe deelwijk ten zuiden van Voorthuizen. Het gaat dan om de eerste fase van Holzenbosch met ongeveer 325 woningen, waarvan de bouw gepland is van 2015 tot 2020. Het is de bedoeling dat de wijk een

‘esdorpkarakter’ krijgt, met smalle straten, een speelse indeling en een soort ‘dorpsbrink.’

Het masterplan is een opmaat voor het voorontwerpbestemmingsplan voor de nieuwe wijk. Dit plan wordt eind dit jaar verwacht. Wethouder Bram Troost zegde toe de opmerkingen van Barendregt mee te nemen in de verdere planvorming. ,,De reden waarom we de weg in eerste instantie niet ten zuiden hebben ingetekend, heeft te maken met het ruimtebeslag en met de aanwezigheid van een groene contour met knotwilgen”, zei hij. Dat ging er bij Barendregt niet in. ,,Of je nu ruimte reserveert voor de weg in het centrum van de wijk of aan de rand, dat maakt volgens mij qua ruimtebeslag niets uit. En wat betreft de knotwilgen, daar barst het van.” De overige raadsleden delen de zorgen van Barendregt op dit moment niet. Jaco Geurts (CDA): ,,Laten we op basis van het vooronwerpbestemmingsplan de onderbouwing van de verkeersafwikkeling beoordelen.”

Bennie Wijnne (SGP): ,,Er zijn straks nog voldoende mogelijkheden voor de raad om over dit plan iets te zeggen.”

Geurts vroeg zich wel af wat de consequenties zijn voor verkeersafwikkeling van de wijk op met name de Garderbroekerweg, Elzenkamperweg en de Blotekamperweg. Leden van belangengroep Stationsweg uitten in een inspraakreactie in het algemeen hun zorgen over het mogelijk steeds drukker worden van de Stationsweg en Baron van Nagellstraat.

VOORTHUIZEN - Het eerste deel van de nieuwe Voorthuizense woonwijk Holzenbosch, ten zuiden van Voorthuizen, krijgt de vorm van een esdorp.

Die voorkeur spreekt het college van burgemeester en wethouders uit. De wijk, met ruimte voor in totaal ongeveer 325 woningen, ligt ten zuiden van de Wikselaarseweg, globaal tussen de Baron van Nagellstraat in het westen en de Zeumerseweg in het oosten. Ten zuiden wordt de wijk begrensd door de Zeumersebeek. De woningen, die hier ongeveer in de periode 2015-2020 gebouwd gaan worden, moeten volgens het esdorpmodel gebouwd gaan worden. Het houdt onder meer in dat de wijk smalle straten krijgt, met parkeren voornamelijk op het achterterrein. Straten lopen niet evenwijdig en er zitten lichte knikken in de wegen. ,,Dat zorgt ervoor dat er geen direct zicht is op het eindpunt van de straat, dat geeft een verrassingseffect.”

Plan is om het esdorpkarakter daarnaast te versterken door het ‘dorp’ een wijkcentrum te geven, een soort brink met woningen en eventueel wijkvoorzieningen daaromheen. ,,Dat is op dit moment nog niet concreet uitgewerkt”, meldt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,We vinden het wel wenselijk om, als dat voornemen wordt uitgevoerd, aan te sluiten bij de bestaande structuren die we proberen te behouden.”

Donderdag staat het masterplan voor Holzenbosch, op verzoek van de fractie van Pro’98, ter discussie tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied.

Pagina 1 van 3