VOORTHUIZEN - De eerste contouren van het plan voor de nieuwe wijk Holzenbosch in Voorthuizen Zuid zijn bekend: de wijk krijgt een dorps karakter, waarbij rekening wordt gehouden met de historische elementen van het gebied. Ook komt 'duurzaamheid' hoog in het vaandel te staan: het hele plangebied moet namelijk 'energieneutraal' gebouwd worden.
Door Hans-Lukas Zuurman
Dat blijkt uit het Masterplan Holzenbosch dat de gemeente Barneveld woensdagavond in Brasserie Buitenlust aan omwonenden presenteerde. Zo'n tachtig belangstellenden waren aanwezig, onder wie secretaris Martin Schuit van Plaatselijk Belang Voorthuizen. Hij spreekt van een ,,positieve informatieavond'', hoewel veel concrete vragen volgens hem vooralsnog onbeantwoord bleven. ,,Veel moet nog verder uitgewerkt worden, het zijn nog puur schetsen.''
In het masterplan staat informatie over de opzet van de nieuwe wijk, de afwikkeling van de verkeersstromen en hoe de groenstructuur eruit gaat zien. Het is een bouwsteen voor het maken van het uiteindelijke bestemmings- en beeldkwaliteitsplan voor de wijk, die 325 woningen (zowel voor starters, gezinnen als senioren) gaat tellen.
Holzenbosch was aanvankelijk groter gepland, maar eerder besloot het college van burgemeester en wethouders het plangebied in tweeën te knippen. Dit vanwege de lokale woningmarktbehoefte. ,,Fase twee ligt nog ver in de toekomst, die gaat niet snel volgen, de behoefte zal moeten blijken'', zegt gemeentewoordvoerder Bertil Rebel. ,,We gaan er nu ook geen bestemmingsplan voor maken.'' De wijk wordt nu begrensd door de Baron van Nagellstraat, Wikselaarseweg en Schoonengweg richting de Zeumersebeek. De gemeente ontwikkelt Holzenbosch samen met Woningstichting Barneveld en aannemersbedrijf Schoonderbeek. De verwachting is dat Holzenbosch in 2014 bouw- en woonrijp kan worden gemaakt, zodat in 2015 de bouw begint.
Voor Holzenbosch worden twee opties genoemd voor de opzet: model Patchwork en model Esdorp. Eerstgenoemde kenmerkt zich door lange lijnen: rechte wegen, lange zichtlijnen, inclusief bebouwingsvlakken met een eigen architectuur. Bij Esdorp gaat het om een 'organische, dorpse structuur' met een 'hiërarchische opbouw', maar met een intiem karakter (stratenpatroon). Parkeren gebeurt daarin vooral achter de woningen. Het college van burgemeester en wethouders heeft, in samenspraak met de andere partijen, een voorkeur uitgesproken voor model Esdorp, meldt de gemeente. ,,Dit model sluit beter aan op de directe omgeving, is geïnspireerd op het omliggende landschap en past bij de aard en schaal van Voorthuizen. Daarnaast is deze vorm niet eerder toegepast in nieuwbouwlocaties in de gemeente Barneveld; op andere locaties, zoals De Burgt, Veller en Blankensgoed, is gewerkt volgens het model Patchwork.'' Volgens Schuit was er gisteren onder de omwonenden alom tevredenheid over de keuze voor model Esdorp. ,,Je kiest ook niet voor vierkante blokkendozen en rechte lijnen. Dat doe je op een industrieterrein'', zegt hij.
Namens de belangenvereniging stelde Schuit de dorpsentree van Voorthuizen aan de orde tijdens de informatieavond. Die ziet hij in het gedrang komen als er bedrijven langs de rand van de wijk, aan de Baron van Nagellstraat komen, zoals nu het plan is. ,,Maar daar valt nog wel wat aan te veranderen, begreep ik. Aan de Verbindingsweg is bijvoorbeeld ruimte beschikbaar.'' Rebel: ,,In de geplande voorzieningenstrook willen wij als gemeente kwaliteit vragen qua uitstraling, juist omdat het de entree van Voorthuizen is.'' Ook wil Plaatselijk Belang dat er aandacht komt voor goede fietsverbindingen richting het dorp en de Baron van Nagellstraat. Wethouder Bram Troost was het met ons eens. 'Dat moeten we goed oppakken', zei hij. Het is belangrijk dat mensen op de fiets naar de sportvereniging, school of kerk kunnen.'' Verder bleek dat de nieuwe wijk goed moet aansluiten op de bestaande omgeving. Zo besteedt de gemeente extra aandacht aan de bufferzone (bijvoorbeeld in de vorm van een wadi) tussen de nieuwe en de bestaande wijk. Dat geldt ook voor de andere randen van de nieuwe wijk. De gemeente Barneveld groeit komende jaren van ruim 53.000 inwoners naar circa 70.000 inwoners. De meeste nieuwe woningen worden gebouwd in Barneveld (Veller, De Burgt en Barneveld-Noord) en in Voorthuizen (Blankensgoed en Holzenbosch). Het gebied ten zuiden van Voorthuizen werd al eerder door de gemeente Barneveld aangewezen als zoekzone voor woningbouw.
Een nieuwe woonwijk zorgt voor extra verkeer. De gemeente Barneveld vindt het belangrijk dat de nieuwe wijk Holzenbosch alleen toegankelijk is voor bestemmingsverkeer. Het is straks voor auto's niet mogelijk om via de wijk Holzenbosch naar de Kromme Akker te rijden. Voor voetgangers en fietsers zijn wel doorsteken voorzien, onder meer naar het centrum van Voorthuizen en naar het gebied rond het recreatiegebied Zeumeren. De wijk wordt ontsloten via de Baron van Nagellstraat. Het is de bedoeling dat ongeveer ter hoogte van de voormalige boerderij Holzenbosch een rotonde wordt aangelegd, die ervoor zorgt dat het verkeer van en naar Holzenbosch in goede banen wordt geleid. Plaatselijk Belang Voorthuizen heeft er bij de gemeente op aangedrongen zoveel mogelijk een ,,integrale benadering'' te kiezen voor verkeersregulering in Voorthuizen Zuid.
Het masterplan is te downloaden via www.barneveld.nl/holzenbosch
Zicht op de locatie voor de nieuwe wijk Holzenbosch in Voorthuizen, gezien vanaf de Baron van Nagellstraat.
Foto: Van Uffelen Multimedia